Çfarë mund të bëjmë kur fëmija përjeton ankth?

Përshtati: Kesilda Gjoka

Nëse fëmija juaj ka vetëm momente ankthi një përqafim dhe një qetësim mund të jetë çfarë është e nevojshme për të. Në pjesën më të madhe të rasteve, inkurajimi i fëmijës do ta ndihmojë të kuptoj që ju jeni aty për të sa herë që të ketë nevojë.

Ja disa mënyra se si të ndihmoni fëmijët tuaj të menaxhojnë ankthin:

Pranoni frikën

Disa nga shqetësimet tuaja në parashkollor janë racionale dhe të ndjeshme, prandaj përpiquni të mos i largoni ato. Nëse ajo ka frikë të humbasë në një dyqan, për shembull, tregoni asaj se edhe kjo është diçka për të cilën mendoni. Por le ta dijë se nuk jeni të shqetësuar, sepse e dini se nëse mbani duar, do të qëndroni së bashku.

Shpjegojeni që ju do ta shihni atë nga afër dhe do të qëndroni afër që të mund t’ju shohë. Flisni për atë që do të bëni nëse do të humbisni ndonjëherë: kërkoni ndihmë nga dikush që punon në dyqan, për shembull, ose shkoni në banak dhe prisni për njëri-tjetrin.

Edhe nëse një frikë nuk është racionale, duket e vërtetë për një të vogël. Në vend që të thoni: “Mos u bëni budalla” ose, “Vajzat e mëdha nuk kanë frikë nga errësira!”, Merrni frikën e saj seriozisht. Ofroni simpati dhe tregoni asaj se ju vjen keq që ajo ndihet e shqetësuar. Tregoni asaj se nuk ka ndonjë monsters në dollap, ose le të saj të shihni se ju nuk merrni thithur plughole me ujë vaske.

Flisni për të

Disktutimi apo e foluara për frikërat e bën më pak të frikshme.  Fëmija mund edhe të fillojë të qesh teksa ju tregon për gjigandin lejla me hundë portokalli.

Komunikimi me të ju jep detaje që ju duhen për të ndihmuar fëmijët me frikat e tyre.  Për shembull, ju mund të zbuloni që frika nga uji është për shkak të historive me peshkaqen. Në momentin që zbuloni arsyen e frikës ju mund ti qetësoni.

Një mënyrë e mirë për të ndihmuar fëmijët të kalojnë  gjëndjen e ankthit është duke u treguar që keni besim tek ata. Për shembull, nëse kanë frikë të futen në pishinë mund të thoni, “Unë e di që je i/e fortë dhe guzimtar/e, prandaj mund t’ia dalësh.”

Përgatiteni për situate të reja

Nëse fëmija ka tendencë të nervozohet në festa apo situata të reja, jepin një ide se çfarë mund të presin.  Por mos tregoni për eventin javë më parë pasi kjo mund të verë nën presion. Një ditë ose disa orë më parë do të ishte idealja.

Bëjini me dije fëmijës që do të takohë njerëz të rinj ose se do të shkojë diku ku nuk ka qënë më parë. Jinni sa më pozitivë dhe tregojini që pritet të jetë diçka argëtuese.

Lejojini që të sjellin lodrën e tyre të preferuar për siguri. Dhe kur të arrini jepini kohë që të ambjentohen dhe të rehatohen. Mos e detyroni të shoqërohet menjëherë nëse e shihni se heziton. Tu thuash “ik dhe bëj shok” mund ta bëjnë fëmijën të ndjehet nën presion.

Fëmija mund të dojë të kalojë pak kohë në prehrin tënd duke parë fëmijët deri sa të jetë gati tu bashkohet. Sapo të ndjehen më rehat dhe familjar me vendin dhe njerëzit përreth e ka më të lehtë të shoqërohet.

Ndihmoni atë të tolerojë ankthin

Tregojini fëmijës që nuk është e gabuar ose fëmijore të ndjesh ankth dhe frikë. Shpjegojini që ankthi është një ndjenjë normale kur prezantohesh me të renë ose kur merresh me gjëra që kanë rëndësi për ty.  Bëjini me dije fëmijës që mund të bëje gjëra edhe nëse ndjehen të shqetësuar.

Mos i detyroni të përballen me frikërat më të mëdha, pasi kjo mund t’i bëjë të ndjehen më të frikësuar.  Nëse ata jënë te një rrëshkitëse e madhe dhe janë të nervozuar, ju mund të thoni, “e di që je i frikësuar por a nuk do të provosh të rrëskashës gjithësesi?”

Kështu ju i tregoni se ndjenja e ankthit që po përjetojnë nuk ka pse kontrollon veprimet e tyre.   Ata do të ndjehen më mirë sapo të kalojnë frikën e tyre dhe të përjetojnë emocionet e rrëshkitjes.  Përgëzojini sa më shumë që të ndjehen edhe më mirë.

Kur duhet të shqetësohem për ankthin e fëmijës?

Ndonëse frika e fëmijës mund të duket jo racionale, mund të jenë normale për moshën e tyre dhe mund t’i kalojnë pa ndihmën e profesionistëve apo personave  të tjerë. Por nëse shikoni që po përjetojnë ankth në formë të rënduar që po i bëjnë të kalojnë shqetësim, flisni me një mjek.

Kërkoni ndihmë nëse ankthi:

  • ndikon me jetën e përditshme të tyre ose me eventet familjare.
  • limiton/ kufizon dëshirat e tyre
  • dëshirojnë të qëndrojnë në shtëpi kur kthehen nga kopshti
  • prish gjumin
  • shoqërohet me veprime nervozizmi siç janë shkulja e flokëve ose pickimi i lëkurës
  • përjetojnë fobi nga aktivitete ose objekte

Në të shumtën e rasteve, fëmija do ta kalojë ankthin që përjeton me kalimin e kohës. Ndërkohë, ofrojini mbështetjen dhe sigurim nga ana juaj, me sa më shumë përqafime dhe ledhatime kur ata ndjehen të nervozuar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *