Telat e dhëmbëve, cila është mosha ideale për fillimin e trajtimit?

Përshtati: Kesilda Gjoka

Është mirë të bëhet një vlerësim i një ortodontiku nga momenti që fëmija bën 7 vjeç. Ortodontiku është një dentist me trajnime shtesë, i cili është i specializuar drejtimin e dhëmbëve. Koha më e mirë që fëmija të vendosë tela varet nga gjëndja e rënduar dhe shkaku i shtrembërimit të dhëmbëve të fëmijës.

Në përgjthësi, trajtimi me telat e dhëmbëve fillon kur fëmija ka hequr pjesën më të madhe të dhëmbëve të qumështit dhe dhëmbët e përhershme kanë dal, zakonisht mes moshës 8 dhe 14 vjeç. Nëse trajtimi është i nevojshmë gjatë kësaj kohe, kujdesi interceptive dhe parandalues mund të përfitojë nga rritja e fëmijës për ta drejtuar rezultatin teksa zhvillimi prevalon.

Zgjedhja më e mirë për ju dhe fëmijën tuaj do të varet shumë nga ashpërsia e problemeve të dhëmbëve të fëmijës suaj. Bisedoni me dentistin ose ortodontin e fëmijës suaj për mënyrën më të mirë të veprimit.

Ortodontistët të cilët favorizojnë qasjen tradicionale thonë se një qasje dyfazore në trajtim në të vërtetë rrit kohën totale – dhe nganjëherë edhe shpenzimet – të trajtimit ortodontik me rezultate përgjithësisht të ngjashme. Megjithatë, ortodontistë të tjerë besojnë se udhëzimi i rritjes duke përdorur pajisje dentare para fazës së dytë të trajtimit e bën korrigjimin më të lehtë.

Disa ortodontik rekomandojnë ajo çfarë quhet një qasje interceptive, e cila përfshinë përdorimin e pajisjeve dentare (jo gjithmonë telat e dhëmbëve) në një moshë të hershme, kur fëmija i ka akoma dhëmbët e qumështit. Pastaj, kur fëmija ka dhëmbët e përhershëm, fillon faza e dytë e trajtimit, kryesishtë me telat e dhëmbëve. Kjo fazë e dytë mendohet nga disa të jetë më e shkurtër se trajtimi tradicional i telave nësë është bërë një trajtim më parë.

Burimi: Mayo Clinic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *